ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΠΤΥΧΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Παραβίαση του κοινοτικού Δικαίου χαρακτηρίζει ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Υβ Μποτ, τη μη αναγνώριση από την Ελλάδα «των διπλωμάτων που χορηγούνται κατόπιν σπουδών, οι οποίες πραγματοποιούνται βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως μεταξύ ενός πανεπιστημίου κράτους-μέλους της ΕΕ και ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στο ελληνικό έδαφος».

Ταυτόχρονα, προτείνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί ότι η σχετική ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να εναρμονιστεί προς την κοινοτική.

Η υπόθεση έφθασε στο Λουξεμβούργο κατόπιν προσφυγών 37 πολιτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια, η Κομισιόν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρώντας ειδικότερα ότι η Ελληνική Δημοκρατία, αρνούμενη να αναγνωρίσει τα διπλώματα αυτά, παραβαίνει «τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 1, 3, 4, 8 και 10 της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 1988, σχετικά με ένα γενικό σύστημα αναγνωρίσεως των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως, που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι νομικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας τόνισαν ότι η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υποχρεούται να αναγνωρίσει δίπλωμα που έχει χορηγηθεί από αρχή άλλου κράτους-μέλους, όταν με το δίπλωμα αυτό πιστοποιούνται σπουδές που έχουν γίνει στο έδαφός της και οι οποίες, σύμφωνα με το ελληνικό Δίκαιο, δεν αναγνωρίζονται ως σπουδές τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, η τριτοβάθμια εκπαίδευση προέρχεται αποκλειστικά από δημόσια ιδρύματα.

Advertisements

One thought on “ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

  1. Ειναι καπως ασχετο με το θεμα παραπανω αλλα ειναι σχετικο με την παιδεια. Βλεπουμε οτι και σε αλλα μεροι του κοσμου εχουν προβληματα με την παιδεια. Αυτο που εχω καταλαβει εγω, ειναι πως η παιδεια ( μιλαω για τον τροπο που γινεται η διδασκαλια στα σχολεια ) ειναι ο πιο εξυπνος τροπος ελεγχου της συνηδισεως μας. Στα σχολεια αυτο που επιδιωκουν να μας κανουν ειναι μορφωμενα προβατα. !!! τιποτα αλλο, υποδεικνιουν ακομα και τον τροπο με τον οποιο θα πρεπει ολοι εμεις να κρινουμε το τι γινεται γυρο μας. και μαθηματα οπως η ιστορια και τα θρησκευτικα μας γεμιζουν με φοβο και μισος για καθε τι το ξενο και το διαφορετικο !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s