Γαλακτομπούρεκο (Σερραϊκο)

  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • 1 πακέτο βιτάμ, 5 αυγά
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 βανίλιες
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας.
  • –Για σιρόπι:
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

Ζεσταίνουμε το γάλα καλά με δύο κουταλιές βιτάμ. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μίγμα στο καυτό γάλα μαζί με τις βανίλιες ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου η κρέμα να πήξει. Παίρνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βιτάμ σε τηγάνι, αλείφουμε τα μισά φύλλα κρούστας και τα βάζουμε στις άκρες και στις πλευρές ενός ταψιού. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και την σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Περιχύνουμε με το βιτάμ που απέμεινε το γαλακτομπούρεκο, το κόβουμε σε ρόμβους και το ψήνουμε 1 ώρα σε φούρνο.

Μέχρι να ψηθεί το γλυκό φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις ψηθεί το γλυκό, το περιχύνουμε με αυτό (σιρόπι).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s