Ζεστά σουφλέ κυδωνιού

Καρυδόπιτα με σιμιγδάλι

  • 2 κυδώνια ξεφλουδισμένα χωρίς την καρδιά κομμένα σε κύβους
  • 4 κουταλιές νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη ψιλή και επιπλέον ζάχαρη για πασπάλισμα
  • 5 ασπράδια
  • λιωμένο βούτυρο για τη φόρμα
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • —– Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • 3 κρόκους
  • 1/3 φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά λικέρ αχλαδιού

Τρόπος παρασκευής

Βάζετε σε σκεύος το κυδώνι με το νερό και τη ψιλή ζάχαρη και ανακατεύετε. Αφήνετε να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, καλύπτετε το σκεύος και αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Βγάζετε το καπάκι και βράζετε το μίγμα ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά.

Αφήνετε να κρυώσει και πολτοποιείτε το κυδώνι στο μπλέντερ. Περνάτε τον πουρέ από σουρωτήρι και το αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ρίχνετε το γάλα σε μικρό σκεύος. Προσθέτετε το μπαστουνάκι βανίλια και αφήνετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ, χτυπάτε σε μπολ τους κρόκους, την ψιλή ζάχαρη και το αλεύρι, ώσπου το μίγμα να αφρατέψει. Σουρώνετε το γάλα επάνω στους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς, ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Αφαιρείτε τη βανίλια, ρίχνετε πάλι το μίγμα σε καθαρό σκεύος και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τον πουρέ κυδωνιού και το λικέρ και ανακατεύετε.

Σκεπάζετε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο και ετοιμάζετε τις φόρμες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Τοποθετείτε μια λαμαρίνα στο φούρνο να ζεσταθεί. Βουτυρώνετε 6 πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ, χωρητικότητας 1/2 φλιτζάνι το καθένα και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με ζάχαρη.

Χτυπάτε, σε καθαρό μπολ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και αναμιγνύετε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Μοιράζετε το μίγμα στα φορμάκια και ισιώνετε την επιφάνεια τους.

Με τη μύτη ενός μαχαιριού ξεκολλάτε το μίγμα του σουφλέ από τα φορμάκια. Τα τοποθετείτε στη ζεστή λαμαρίνα και αφήνετε να ψηθούν 8-10 λεπτά, ώσπου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε αμέσως.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s