ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ιστορία του γνωστού συγκροτήματος από το Limerick της Ιρλανδίας ξεκινά το 1989. Σίγουρα κανένας από τους τέσσερις 18χρονους τότε Ιρλανδούς δεν φανταζόταν τη δημιουργία ενός επιτυχημένου συγκροτήματος που θα έκανε δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρώτη φωτογραφία των Cranberries
Οι «The Cranberry Saw Us», όπως αποκαλούνταν αρχικά, δημιουργήθηκαν από τα αδέρφια Noel (κιθάρα) και Mike Hogan (μπάσο), τον Fergal Lawler (drums) και τον Niall Quinn (φωνητικά). Μετά την αποχώρηση του τελευταίου τον Απρίλιο του 1990, το group έμεινε χωρίς τραγουδιστή. Απογοητευμένοι οι υπόλοιποι τρεις, έβαλαν μια αγγελία σε μια τοπική εφημερίδα ψάχνοντας για τραγουδίστρια. Η Dolores O’Riordan απάντησε στην αγγελία και κανόνισαν μια συνάντηση για να την ακούσουν. Η Dolores εμφανίστηκε για την οντισιόν και οι υπόλοιποι τρεις έπαιξαν μερικούς ήχους που είχαν δουλέψει. Η Dolores γύρισε σπίτι της κι έγραψε στίχους πάνω σε αυτή τη μουσική. Επέστρεψε την άλλη μέρα με το «Linger»… Της έδωσαν αμέσως τη θέση της τραγουδίστριας στο group.

Demo κασ�τα

Η Dolores έγραψε το Linger για τον πρώτο της έρωτα, αλλά όταν το τραγουδούσε στο υπόλοιπο group κανείς τους δεν πρόσεχε τους στίχους, αλλά αναρωτιούνταν πως ένα τόσο μικροκαμωμένο κορίτσι μπορούσε να τραγουδήσει τόσο έντονα. Έμειναν εντυπωσιασμένοι. Έχοντας τη Dolores στο group, αποφάσισαν να ηχογραφήσουν τρια τραγούδια σε ένα τοπικό studio. Έκαναν 300 κόπιες σε κασέτα και τις άφησαν σε τοπικά δισκοπωλεία για να δουν αν θα πωλούνταν. Μέσα σε μερικές ημέρες είχαν πωληθεί όλες οι κόπιες. Έχοντας πάρει θάρρος, κι αλλάζοντας το όνομα του συγκροτήματος στο σημερινό τους («The Cranberries»), έκαναν μια demo κασέτα και έστειλαν κόπιες σε όποια δισκογραφική εταιρεία ήξεραν.


Το συγκρότημα ξεκίνησε να παίζει σε διάφορους χώρους γύρω από το Limerick. Γρήγορα άρχισαν οι προσφορές από δισκογραφικές εταιρείες και το group υπέγραψε τελικά στην Island Records. Η demo κασέτα που ηχογράφησαν στις αρχές του 1991 έφτασε σε αρκετούς δημοσιογράφους και δέχτηκε πολύ καλές κριτικές. Στο Melody Maker είχαν μάλιστα γράψει πως ήταν το καλύτερο demo του 1991 και προέβλεπαν πως οι Cranberries είχαν μέλλον. Δημιουργήθηκαν έτσι μεγάλες προσδοκίες όμως το πρώτο single του group (Uncertain EP) δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτές και δέχθηκε κακές κριτικές. Μεγάλα προβλήματα δημιουργησε στο συγκρότημα κι ο manager που είχε αρχικά. Απογοητευτευμένο το group βρέθηκε στα πρόθυρα της διάλυσης ενώ προσπαθούσε να ηχογραφήσει το πρώτο του album.
Tο 1992 βρήκαν νέο manager, τον Geoff Travis και δούλεψαν με τον παραγωγό Stephen Street(ο οποίος είχε δουλέψει παλαιότερα με τους Smiths) ηχογραφώντας το πρώτο τους album στα Windmill Lane Studios στο Λονδίνο. Ο ειλικρινής τίτλος του πρώτου δίσκου τους δεν ήταν τυχαίος αλλά προέκυψε από την απογοήτευση και τον αγώνα που έκαναν για να δείξουν πως είχαν ταλέντο: «Everybody else is doing it, so why can’t we?«. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τελικά το Φεβρουάριο του 1993 και πούλησε αρχικά μόνο 12.000 αντίτυπα φτάνοντας μέχρι το Νο 74 στα βρετανικά charts. Την ίδια χρονιά το group άρχισε να περιοδεύει. Εκτός από τη Μ.Βρετανία και την Ευρώπη, το group πέρασε και από την Αμερική ως support των «The» και των «Suede». «Το παράξενο με το πρώτο tour στην Αμερική», λέει η Dolores, «ήταν ότι εμείς είχαμε πάει σαν τουρίστες και περνάγαμε ωραία το χρόνο μας, ενώ το album συνεχώς πουλούσε όλο και περισσότερο». Μέχρι το τέλος του 1993, το ντεμπούτο των Cranberries «Everybody else is doing it, so why can’t we?» είχε ξεπεράσει τα ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε πωλήσεις. Όταν τελείωσαν το tour κι επέστρεψαν στην Ιρλανδία τους υποδέχτηκαν σαν ήρωες. Το Linger έγινε πλατινένιο στην Αμερική κι αργότερα το album τους μπήκε ξανά στα βρετανικά charts κατακτώντας αυτή τη φορά την πρώτη θέση..


Το συγκρότημα ξαναμπαίνει στο studio με τον Stephen Street το 1994 για να ηχογράφησει το δεύτερο album του, το οποίο είχε τίτλο «No Need To Argue». Κατά τη διάρκεια του επόμενου tour που έκαναν με τους Duran Duran η Dolores συνάντησε τον καναδό Don Burton, που ήταν τότε ο tour manager των Duran Duran. Τον παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 1994. Το «No Need To Argue» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1994 πουλώντας πέντε εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε έξι μήνες. Η νέα μεγάλη επιτυχία τους, το «Zombie», κατέκτησε αμέσως την 1η θέση στο chart του Billboard και παιζόταν τότε σε όλα τα ραδιόφωνα παγκοσμίως περισσότερο από κάθε άλλο τραγούδι. Μέχρι το τέλος του 1994, το «No Need To Argue» είχε κάνει πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οι Cranberries ήταν πλέον ένα μεγάλο group με τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Άρχισαν αμέσως νέο tour το οποίο συνεχίστηκε όλη την επόμενη χρονιά σε πολλές χώρες του κόσμου.
Το Νοέμβριο του 1995 το συγκρότημα γύρισε στο Δουβλίνο για την ηχογράφηση του τρίτου του album «To The Faithful Departed» με άλλον παραγωγό αυτή τη φορά, τον Bruce Fairbairn. Το Φεβρουάριο του 1996 ολοκληρώθηκε ο δίσκος. Το νέο τραγούδι των Cranberries με τίτλο «Salvation» κυκλοφόρησε το Μάρτιο και το συγκρότημα ξεκίνησε νέο παγκόσμιο tour. Τον Απρίλιο του 1996 κυκλοφόρησε επίσημα και το τρίτο album τους. Ο δίσκος δέχθηκε καλές αλλά και κακές κριτικές, παρ’όλα αυτά πούλησε τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, φτάνοντας το Νο 2 στα βρετανικά charts και το No 6 στην Αμερική. Η τύχη του group άλλαξε απότομα στις 8 Ιουνίου του 1996, όταν πραγματοποιούσε tour στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, η Dolores τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο κι ακυρώθηκαν αναγκαστικά τα tour της Αυστραλίας και της Ευρώπης. Αργότερα άρχισαν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα καθώς το group είχε πολλές υποχρεώσεις και ένα τεράστιο tour μπροστά του. Τα μέλη δεν είχαν καθόλου χρόνο για την προσωπική τους ζωή και διαδόθηκε ότι η Dolores δεν ήταν καλά στην υγεία της κι ότι θα διαλυόταν το συγκρότημα. Κάποιοι πίστεψαν πως η Dolores θα συνέχιζε σόλο καριέρα, όμως αυτό το διέψευσε η ίδια.

Κάτα τη διάρκεια του 1997 τα μέλη του group θέλησαν να ηρεμήσουν. Ο Fergal παντρεύτηκε κι η Dolores δούλεψε μαζί με τον Noel πάνω σε ένα cover του επιτυχημένου τραγουδιού των «Fleetwood Mac» με τίτλο «Go Your Own Way«. Η χρονιά πέρασε χωρίς σημαντικά νέα για το group. Τον καιρό αυτό τα μέλη του συγκροτήματος ξαναβρήκαν τους εαυτούς τους, γιατί όπως δήλωσαν οι ίδιοι, είχαν καταντήσει να είναι μόνο οι Cranberries και τίποτα άλλο. Στις 29 Ιανουαρίου του 1998 ανοίγει η επίσημη σελίδα του συγκροτήματος στο Internet με σκοπό την ενημέρωση των fans του. Ο Fergal αναφέρει ότι ξεκινούν οι ηχογραφήσεις για το τέταρτο album και το συγκρότημα φεύγει για τον Καναδά διαλέγοντας τον παραγωγό Benedict Fenner. Ένα μήνα αργότερα, αποφασίζουν να γυρίσουν στην Ιρλανδία. Η Dolores γράφει ένα καινούριο τραγούδι με τίτλο «What’s On My Mind» για το soundtrack της ταινίας «The X-Files» αλλά τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στο cd του soundtrack. Οι ηχογραφήσεις για το νέο album συνεχίζονται στο Παρίσι και αργότερα στο Λονδίνο. Το Σεπτέμβριο του 1998 ολοκληρώνεται ο δίσκος και οι Cranberries εμφανίζονται στις 12 Δεκεμβρίου στο Nobel Peace Prize Concert πραγματοποιώντας την πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση μετά από 3 χρόνια.

Το Μάρτιο του 1999 ανακοινώνεται το Loud And Clear tour και τον Απρίλιο κυκλοφορά το τέταρτο album του group με τίτλο «Bury The Hatchet». O νέος δίσκος του συγκροτήματος πηγαίνει πολύ καλά στις πωλήσεις και ένα από τα μεγαλύτερα online δισκοπωλεία, το CDNOW, αναφέρει ότι το «Bury The Hatchet» είναι το Νο 1 album σε πωλήσεις μέσω Internet. Το Billboard μάλιστα δημιούργησε τότε ειδικό chart για τις πωλήσεις μέσω Internet (Internet Sales) τοποθετώντας το Bury The Hatchet στο Νο 1. Το album σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts σε πολλές χώρες του κόσμου, στην Αμερική όμως έφτασε μέχρι το Νο 13. Ένας από τους λόγους που το album δεν πήγε καλύτερα στην Αμερική ήταν η κακή προώθησή του από τη δισκογραφική εταιρεία. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι αρκετοί fans του συγκροτήματος δεν ήξεραν καν ότι οι Cranberries είχαν κυκλοφορήσει νέο δίσκο. Το Loud And Clear tour γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει μέχρι τον Αύγουστο του 2000. Οι Cranberries επισκέπτονται επιτέλους και την Ελλάδα στην ωριμότερη ίσως στιγμή της καριέρας τους, πραγματοποιώντας δυο αξέχαστες συναυλίες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2000.

Ο πέμπτος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο «Wake Up And Smell The Coffee» έχει ήδη ηχογραφηθεί κι αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2001.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s