Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ

-xroniaxoleras

 

» Ήταν αναπόφευκτο, η μυρωδιά από πικραμύγδαλα του θύμιζε άτυχους έρωτες. »

«Αυτό που πρωτίστως μ ενδιαφέρει στο μυθιστόρημα είναι αυτή η αναζήτηση του έρωτα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό που λείπει είναι
πάντα ο έρωτας, και αν υπάρχει, είναι ένα και το αυτό.»


Σε όλα τα μυθιστορήματα του ο Μάρκες, με την πρώτη του πρόταση σκιαγραφεί όλη την ουσία της ιστορίας. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια ιστορία αφιερωμένη στον έρωτα, τα γηρατειά και το θάνατο. Πιστεύω πως είναι ένα αρκετά τολμηρό βιβλίο, αναφορά στον έρωτα και στο σεξ, για όλες τις ηλικίες φτάνοντας στα γηρατειά με ένα ευχάριστο τέλος. Παράλληλα με τις διηγούμενες καταστάσεις του έρωτα, γίνεται μια περιεκτική αναφορά στις συνθήκες ζωής αυτής της εποχής , σε μια πόλη της Καραϊβικής που όμως δεν ονομάζεται. Αυτή η πόλη μαστίζεται από τη διαφθορά, τη παρακμή και τους εμφύλιους πολέμους αλλά και με τις ίδιες πάντοτε προκαταλήψεις, οι οποίες όμως δεν θα αλλάξουν ποτέ.
Ο Μάρκες καταφέρνει να συνδέσει με έναν αρκετά πειστικό τρόπο τους ήρωες της ιστορίας με τα διάφορα ιστορικό και πολιτικά γεγονότα της εποχής αυτής. Το έργο αυτό γράφτηκε το 1984 σε μια ώριμη ηλικία
όπου ο έρωτας και ο θάνατος προβληματίζουν ιδιαίτερα τον Γκάμπο (Χαϊδευτικό του Γκαμπριέλ). Με τους συγκεκριμένους προβληματισμούς θα μπορούσε να ασχοληθεί κάθε ρομαντικός συγγραφέας. Αλλά ο Μάρκες είναι ο μόνος που θα καταφέρει να συνδέσει με έναν ιδιαίτερα ευφυή τρόπο τους προβληματισμούς του με το συλλογικό υποσυνείδητο και σε ιστορική αλλά και πολιτική βάση. Για τον λόγο αυτό ο Μαρκές είναι ένας μεγάλος κλασικός συγγραφέας της εποχής μας.

“Ο Χερεμία δε Σαίντ Αμούρ, πρόσφυγας από τις Αντίλλες, ανάπηρος από τον πόλεμο, φωτογράφος για μικρά παιδιά κι ο πιο πονετικός του αντίπαλος στο σκάκι, είχε ξεφύγει μια για πάντα από τα βασανιστήρια της μνήμης, με αναθυμιάσεις από υδοκυανιούχο χρυσό. Βρήκε το πτώμα σκεπασμένο με μιά κουβέρτα, στο ράντσο που κοιμόταν πάντα.”

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s