CITY OF ATHENS

ATHENS-DRUPAL

Ως ένας Blogger που σέβεται τον εαυτό του φροντίζω να παρακολουθώ τις εξελίξεις, όχι μόνο σε θέματα πληροφορικής αλλά γενικώς. Βέβαια αυτή η παρακολούθηση γίνεται πάντα στο μέτρο του δυνατού, αφού δεν μπορώ να βρίσκομαι όλη την ημέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Αυτή η παρακολούθηση γίνεται μέσω αρκετών μηχανών αναζήτησης, καλή ώρα όπως η GOOGLE αλλά και με διάφορα άλλα φιλικά blogs στα οποία γράφω… Σήμερα το πρωί λοιπόν στο φιλικό blog της Magica (MagicasLand θα το βρείτε στα links) , βρήκα κάποιες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή του website( ιστοτόπου) του δήμου Αθηναίων. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να ψάχνω λίγο το θέμα….

«Η ΕΝΤΕΛΕΙΑ κατασκεύασε την δικτυακή πύλη (web portal) του Δήμου Αθηναίων η οποία τέθηκε σε λειτουργία beta την 5η Νοεμβρίου 2007. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο καθώς υπήρχαν ιδιαίτερες προδιαγραφές. Η πύλη δομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε πληροφορία να είναι εύκολα προσβάσιμη με τον ελάχιστο κόπο. Η πληροφορία που καταχωρήθηκε το τελευταίο δίμηνο ξεπέρασε τα 3500 άρθρα, πολλά από τα οποία ανήκουν σε πολλαπλές κατηγορίες. Η κατασκευή του portal βασίστηκε στην πλατφόρμα Drupal, η οποία είναι το καλύτερο CMS σήμερα.»

Ως εδώ καλά, διαβάζουμε ότι ο δήμος Αθηναίων απευθύνθηκε στη εταιρία “ΕΝΤΕΛΕΙΑ INFORMATICS (www.entelia.gr )” με σκοπό την κατασκευή μιας δικτυακής πύλης για τη διαφήμιση του δήμου, επίσης ότι η κατασκευή βασίστηκε πάνω στο DRUPAL το οποίο είναι μια πλατφόρμα, ένα λογισμικό δηλαδή για αυτή τη δουλειά. Μήπως τώρα θέλετε να μάθετε και πόσο στοίχισε όλή αυτή η….. το εγχείρημα τέλοσπάντων ? 942.105,58 € (συμπ/νου ΦΠΑ 19%) έ αφού υπολογίζουμε και το Φ.Π.Α μαζί τότε εντάξει, αλλάζει το πράγμα. Δεν το πιστεύετε, καμαρώστε τις πληροφορίες παρακάτω( από την σελίδα του δήμου):

 

Ανάπτυξη και Λειτουργία Διαδικτυακής Πύλης (Portal) του Δήμου Αθηναίων

Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης – Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας

ΜΕΤΡΟ 2.2. – «Ηλεκτρονική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του πολίτη»

Διάρκεια του έργου: 24 μήνες

Προϋπολογισμός: 942.105,58 € (συμπ/νου ΦΠΑ 19%)

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά 25%.

Φορέας υλοποίησης: Διεύθυνση Πληροφορικής Το έργο αφορά στη δημιουργία κεντρικού σημείου διαδικτυακής πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων για την επικοινωνία των πολιτών και των υπηρεσιών, την ενημέρωση και πληροφόρηση για θέματα της πόλης, την εξυπηρέτηση πολιτών και των επιχειρήσεων.

Αντικείμενο του Έργου είναι:

  • Σχεδιασμός και Ανάπτυξη της δικτυακής πύλης
  • Λειτουργία και συντήρηση της δικτυακής πύλης

 

Να εξηγήσω κάτι. Η φράση – δημιουργία κεντρικού σημείου διαδικτυακής πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων….. – σημαίνει πολύ απλά μια σελίδα που σκοπό θα έχει την ενημέρωση του κάθε πολίτη του δήμου για τα διάφορα δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα κλπ . Μην νομίζετε δηλαδή ότι είναι κάτι διαστημικό, μεγαλόπνοο μακρύ και μεγάλο (να θυμηθούμε και λίγο τον Λαζόπουλο) . Την κατασκευή ενός website μπορεί να την κάνει ο καθένας ακόμα και αν δεν έχει πολλές γνώσεις πληροφορικής και το κυριότερο χωρίς να πληρώσει μία. Απλά μπορεί να βρεί μια εταιρία για free hosting, δηλαδή να φιλοξενεί τη σελίδα στον δικό της server. Αν εξαιρέσουμε τώρα μερικά animated gifs και μενού αλα Flash, τι άλλο μένει που για να φτιαχτεί και να συντηρηθεί κατά τη γνώμη σας χρειάζεται περίπου 1,000,000 ευρώ?

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ DRUPAL:

To Drupal είναι μία αρθρωτή πλατφόρμα ανάπτυξης διαχείρισης περιεχομένου CMF, πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου CMS, πλατφόρμα ανάπτυξης δικτυακών εφαρμογών και τέλος μια πλατφόρμα ιστολογίου. Είναι γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού PHP. Ωστόσο, η γνώση της PHP δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση, δημιουργία και συντήρηση ενός ιστοτόπου βασισμένου στο Drupal. Υπάρχει για διάφορες πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων Unix, Linux, BSD, Solaris, Windows και Mac OS X. Απαιτεί τους διακομιστές ιστοσελίδων Apache ή IIS, καθώς και τη βάση δεδομένων MySQL.

Το κυριότερο όμως για το DRUPAL είναι πως σαν πρόγραμμα είναι open source, δηλαδή ανοιχτού κώδικα που θα πει ότι ο καθένας που γνωρίζει από php μπορεί να το φέρει στα μέτρα του δηλαδή να κάνει παπάδες και μαζί να ανοίξει και ιερατική σχολή (αστειάκι ) Η ίδια η DRUPAL.ORG σαν εταιρεία μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή ιστοσελίδων και blogs (σαν το δικό μου που βλέπετε τώρα) εντελώς δωρεάν.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Το ίδιο website μπορούσε να φτιαχτεί από έναν – δυο γραφίστες που να έχουν γνώσεις από FLASH ή κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα ή από υπαλλήλους του δήμου που να είναι σχετικοί με τους υπολογιστές και το internet. Αν είχε επιλεγεί αυτή η λύση τότε οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα πλήρωναν τα μαλλιά τη κεφαλής τους. Ε και φυσικά 1,000,000 ευρώ είναι αυτά περίπου, κάποιο ποσό δεν θα πήγε για το φιλόπτωχο ( εννοώ την μίζα που έχει κάθε project). Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει όποιο κόμμα και να ανέβει στην εξουσία. Αυτό που εύχομαι εγώ είναι κάποτε να καταφέρω να γίνω εργολάβος τέτοιων έργων ……….

Advertisements

One thought on “CITY OF ATHENS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s