ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΟΙΑ Vol.2

Από τα στατιστικά του blog μου είδα ότι διαβάσατε αρκετοί το άρθρο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΟΙΑ Vol.1” στο οποίο δείχνω πως έχει η κατάσταση με το θέμα των καταλήψεων. Τώρα θα φύγω για λίγο από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα πάω στην τριτοβάθμια. Σίγουρα οι περισσότεροι θα ξέρετε ότι η προθεσμία που είχε η Ελλάδα για να αναγνωρίσει τα κολέγια που δίνουν πτυχία από πανεπιστήμια του εξωτερικού έληξε στις 22 Οκτωβρίου 2007. Είμαστε στις 16 Μαρτίου 2008 δηλαδή σε μερικές μέρες κλείνουμε 5 μήνες και ακόμα δεν έχει βγει απόφαση επί του θέματος. Η κυβέρνηση τα ξύνει συνέχεια επί 5 μήνες και το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ΕΥΡΩ λόγω της μαλακίας που δέρνει κάποιους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Τα κολέγια αυτά έχουν πάρα πολύ καλές εγκαταστάσεις και οι καθηγητές που διδάσκουν είναι από τους καλύτερους στον τομέα τους με εργασίες, σεμινάρια, διδακτορικά και διδακτική εμπειρία σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτά τα ξέρω γιατί έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα. Οι απόφοιτοι αυτών των κολεγίων μετά το πέρας της φοίτησης παίρνουν πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού και μπορούν να αποροφηθούν αμέσως από τις διάφορες εταιρίες που ενδιαφέρονται για πραγματικούς γνώστες και όχι για αιώνιους φοιτητές με ειδίκευση στα party. Στην εκπομπή του Λαζόπουλου νομίζω, διαβάστηκε ένα γράμμα από φοιτητές του ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ που έγραφαν ότι μόλις αποφοιτήσουν παίρνουν βεβαίωση σπουδών και όχι πτυχίο. Να αναφέρω επίσης ότι 33 τμήματα από ΤΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Μιλάμε δηλαδή για δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα φτιαγμένα με χρήματα δικά μου και δικά σας, από το ίδιο το κράτος και όχι κάποιον ιδιώτη και πάλι δεν τα έχουμε αναγνωρίσει. Οι απόφοιτοί τους δεν έχουν υπογραφή και πρακτικά θα είναι σαν να μην έχουν σπουδάσει τίποτα! Σας άρεσε αυτό? Κατά τα άλλα αρκετοί πανηγύριζαν σα μαλάκες την ίδρυση νέων τμημάτων ΤΕΙ, και που να ήξεραν. Τα παραπάνω ήταν μόνο η αρχή, ακολουθούν και οι αποδείξεις που ενδιαφέρουν κυρίως τους φοιτητές ΤΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ.

Το ξέρω ότι χρησιμοποιώ άσχημη γλώσσα αλλά πρέπει να δείτε πως νιώθω και εγώ γιατί μιλάω από προσωπική πείρα. Πρίν από 4 χρόνια περίπου έδινα πανελλήνιες και ήθελα να περάσω στο ΤΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ γιατί θα ήμουν κοντά στο σπίτι και δεν θα επιβάρυνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό με νοίκια, φοιτητική ζωή κλπ. Ναι, είμαι ένας από τους λίγους νέους που έχουν συνείδηση. Για 3 χρόνια λοιπόν έδινα πανελλήνιες με στόχο τους αυτοματιστές και ευτυχώς δεν πέρασα. Αν είχα περάσει ακόμα δεν θα είχα τελειώσει τις σπουδές και όταν πια θα τελείωνα κάποια στιγμή πολύ απλά δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα αφού δεν θα είχα υπογραφή και επαγγελματικά δικαιώματα. Σας ακούγονται σαν ψεύτικα όλα αυτά όμως είναι αλήθεια. Διαβάστε παρακάτω ένα γράμμα που έστειλα στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Αγαπητό Τεχνικό Επιμελητήριο

Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές πληροφορίες σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΤΩΝ. Υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα? Τι προβλέπει ο νόμος για τους αποφοίτους?

Ευχαριστώ Πολύ
Χρήστος …


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κύριε,

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Αυτοματισμού των ΤΕΙ, δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στο ΤΕΕ εγγράφονται Διπλωματούχοι Μηχανικοί απόφοιτοι του ΕΜΠ, των Πολυτεχνικών Σχολών της Χώρας και των Ισοτίμων Σχολών του εξωτερικού μετά τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος, ή την Απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας.

Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του παραπάνω Τμήματος μπορείτε να απευθυνθείτε στο

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ανδρέα Παπανδρέου 37

151 80 – Μαρούσι

Μαρία Κολίντου

(Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να μάθετε το επώνυμο μου γι’ αυτό και το έσβησα)

Ήθελα όμως να αποκτήσω περισσότερες πληροφορίες και έτσι έγραψα άλλα δύο γράμματα, ένα το έστειλα στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΟΙΑΣ και ακόμα δεν μου έχουν απαντήσει. Το άλλο γράμμα πήγε στην Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ). Διαβάστε παρακάτω:

Παρακαλώ ενημερώστε με για τα κάτωθι:

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάλυψη από την ΕΕΤΕΜ στο πτυχίο ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ. Αν υπάρχει κάλυψη και για το πτυχίο «ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ» από ΤΕΙ και τί δικαιώματα υπογραφής έχουν τα δύο πτυχία.
Επίσης στην ΕΕΤΕΜ μπορούν να εγγραφούν απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων αναγνωρισμένων απο τον ΔΟΑΤΑΠ?

Ευχαριστώ
Χρήστος …

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αν με τον όρο «κάλυψη» εννοείς εάν έχουν το δικαίωμα εγγραφής στην ΕΕΤΕΜ τότε ναι και οι δυο ειδικότητες αυτές μπορούν να εγγράφουν στην ΕΕΤΕΜ. Ενώ για κανένα από τα δυο αυτά τμήματα δεν έχουν βγει ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί των ΤΕΙ έχουν δικαίωμα υπογραφής σε ηλεκτρολογικές μελέτες βάσει κάποιων ΒΔ/των για τους Υπομηχανικούς. Αντίθετα οι Μηχανικοί Αυτοματισμού δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής για μελέτες της ειδικότητας τους.

Στην ΕΕΤΕΜ γράφονται οι Μηχανικοί των ΤΕΙ και ισοτίμων σχολών, και όσοι πτυχιούχοι από ιδρύματα του εξωτερικού έχουν πάρει ισοτίμηση πτυχίου με ΤΕΙ από το ΔΟΑΤΑΠ.

Jim Karvounis jimkarv@eetem.gr

Λίγα λόγια για την ΕΕΤΕΜ

(ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ http://www.eetem.gr)

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αποτελεί τον επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα των Πτυχιούχων Μηχανικών αποφοίτων Τ.Ε.Ι, ΑΣΕΤΕΜ- ΣΕΛΕΤΕ και ισοτίμων σχολών εσωτερικού και εξωτερικού. Η Οργανωτική της διάρθρωση είναι πανελλαδική και αποτελείται από 47 περιφερειακά τμήματα σε όλους τους Νομούς της χώρας. Τα μέλη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ανέρχονται σε 27.000 Στην ΕΕΤΕΜ εγγράφονται ως μέλη οι απόφοιτοι των σχολών Σ.Τ.Εφ-ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ των παρακάτω ειδικοτήτων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε):

Ηλεκτρολόγος

Πληροφορικής

Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Ηλεκτρονικός

Ενεργειακής Τεχνικής

Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

Μηχανολόγος

Κλωστοϋφαντουργός

Βιομηχανικής Πληροφορικής

Δομικών Έργων

Η/Υ Συστημάτων

Πληροφορικής και επικοινωνιών

Ναυπηγός

Αυτοματισμού

Τεχνολογίας Συστημάτων Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Οχημάτων

Ιατρικών Οργάνων

Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτιρίων

Πετρελαίου

Ορυχείων

Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης

Έργων Υποδομής

Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος

Τεχνολογίας Πληροφορικής
& Τηλεπικοινωνιών

Τοπογράφος

Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

 

 

Περιβάλλοντος ( Π.Σ.Ε.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι στην ένωση γράφονται ως μέλη και έχουν δικαιώματα όσοι είναι απόφοιτοι μηχανικοί από ΤΕΙ και Πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού. Τότε λοιπόν γιατί ο Jim στο γράμμα, μου γράφει ότι οι μηχανικοί αυτοματισμού δεν έχουν υπογραφή και δικαιώματα? Τότε πως γράφονται στην ένωση? Θα αποφοιτήσουν κάποια στιγμή σαν Μηχανικοί Αυτοματισμού, θα κάνουν κάποια μελέτη και σχεδιασμό και δεν θα μπορούν βάλουν υπογραφή? Θα φάνε δηλαδή όλη τη χαμαλοδουλειά στη μάπα και θα βάλει άλλος την υπογραφή και δεν θα πάρουν καμιά αναγνώριση για τις γνώσεις τους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι αν και η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια περίπου όπως και σε κάθε ΤΕΙ, στους Αυτοματιστές αποφοιτούν στην καλύτερη των περιπτώσεων μετά από 6 χρόνια περίπου λόγω μαθημάτων, καθηγητών κλπ. Όλα αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν στους Αυτοματιστές θα χάσουν στην καλύτερη περίπτωση 5 χρόνια από τη ζωή τους και δεν θα καταφέρουν τίποτα. Όταν θα πάρω απάντηση από το ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΟΙΑΣ θα τη δημοσιεύσω. Αυτό που προτείνω να κάνετε είναι εάν είστε άμεσα ενδιαφερόμενοι, να ξεκινήσετε ένα σύλλογο που να ασχολείται με αυτό το πρόβλημα και να κάνετε αγωγές στην κυβέρνηση, να τους πάτε και στο εξωτερικό μήπως και διορθωθεί οι κατάσταση. Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό φύγετε από το ΤΕΙ και πηγαίνετε σε κολέγιο, θα κάνετε και μια ωραία κατοχύρωση μαθημάτων και θα σπουδάσετε αυτό που θέλετε και επιπλέον θα είστε αναγνωρισμένοι από την Ε.Ε και σε λίγο από το κράτος. Παρακάτω θα βάλω κάποιες διευθύνσεις και καλά θα κάνετε να τις επισκεφτείτε.

http://www.hlektrologoi-tei.gr/wrkRights.asp?lng=

http://www.career.teithe.gr/stef_epg.htm

http://www.dake-eetem.gr/dakeeetem/dik_aytsmon.htm

http://lyk-arnaias.chal.sch.gr/grasep/SXOLES/sxoles/720.htm

http://www.techteam.gr/index.php?act=Print&client=printer&f=1438&t=74753

http://clubs.pathfinder.gr/Automation/14406?start=6

 

 

 

 

 

2 thoughts on “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΟΙΑ Vol.2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s