ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ!

Θύμα Λογοκρισίας Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και Θεματική Βραδιά

Δευτέρα, 12 Μάιος 2008, 21:10

Από:

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – 12/5/2008

Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές «Θεματική Βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα». Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά… «δεν του αρέσει».

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ

Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.

—————————————–

Η ανακοίνωση του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στην ιστοσελίδα της εκπομπής.

Για να εκφράσετε την άποψη σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΡΧΣ: www.rwf.gr
E-mail: info@rwf.gr

Οι περισσότεροι θα ακούσατε από την τηλεόραση για την εκπομπή του κ. Κούλογλου που κόπηκε. Το παραπάνω κείμενο ήταν μια ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΡΤ για το θέμα. Την άκουσα προχθές το βράδι στην εκπομπή ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ του κ. Κωνσταντίνου Λαβίθη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ , τη ζήτησα και μου την έδωσε. Πάμε όμως να αναλύσουμε λίγο το κείμενο που μόλις διαβάσαμε. Βλέπουμε λοιπόν ότι συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΡΤ και ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης και είπαν στον κ. Κούλογλου ότι οι εκπομπές του δεν θα συνεχιστούν την επόμενη σεζόν. Η αιτιολόγηση που έδωσε ο Πρόεδρος ήταν ”γιατί δεν μου αρέσει”. Έτσι του ήρθε του Προέδρου πάνω στην τρέλα τώρα να κόψει τις εκπομπές του ανθρώπου.

Ας διαβάσουμε λίγο παρακάτω όμως την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Κούλογλου στο κανάλι. Βλέπουμε ότι ο δημοσιογράφος είχε ήδη ετοιμάσει το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» με όλα τα απαιτούμενα όπως συνεντεύξεις κλπ και παρόλα αυτά το κανάλι δεν την ενέκρινε! Γιατί? Μα προφανώς γιατί δεν τους άρεσε. Το μόνο που κατάφερε η ΕΡΤ ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στον εαυτό της αφού ο κ. Κούλογλου είναι ένας έγκριτος δημοσιογράφος που έχει βραβευτεί αρκετές φορές και όπως και να το κάνουμε έδινε κύρος στην ΕΡΤ.

Βλέπουμε επίσης ότι και οι δύο εκπομπές του καρατομηθέντος δημοσιογράφου είχαν έναν αρκετά καλό μέσο όρο τηλεθέασης, καλύτερο και από τις υπόλοιπες εκπομπές του καναλιού. Φημολογείται δε ότι ο δημοσιογράφος είχε ετοιμάσει ένα ακόμα ρεπορτάζ για τη «γενιά των 700 ΕΥΡΩ». Προσωπικά δεν θεωρώ σύμπτωση ότι η απόλυση έγινε λίγο πριν την παρουσίαση της εκπομπής . Εσείς? Ένα πράγμα που με εκνευρίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι την Κρατική Τηλεόραση την πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες τη στιγμή που πληρώνουμε τη ΔΕΗ. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τους λογαριασμούς θα το καταλάβετε (19% παίρνουν από τη ΔΕΗ συν τον προϋπολογισμό συν τις διαφημίσεις) . Εμάς λοιπόν ποιος μας ρώτησε αν μας αρέσουν οι όχι οι εκπομπές του κ. Κούλογλου και με ποιο δικαίωμα τις έκοψαν με το έτσι θέλω? Όταν μας κατακλύζουν τα τηλεσκουπίδια και τα πρωινάδικα και τα βλακώδη μεσημεριανάδικα οι εκπομπές όπως «Θεματική Βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» δίνουν μια αίσθηση ποιότητας στην Ελληνική τηλεόραση. Ποιότητας που σιγά σιγά χάνεται…..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s