ΕΙΝΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΙΔΗΡΟΥ?

Οι περισσότεροι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο ήλιος αποτελείται κυρίως από υδρογόνο αλλά ένας όχι και τόσο γνωστός ερευνητής που πιστεύει κάτι άλλο ελπίζει να καταρηψει αυτές τις συμβατικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του Ηλιακού Συστήματος.

Ο Όλιβερ Μάνουελ(Oliver Manuel) ένας πυρηνικός χημικός και καθηγητής πανεπιστημίου πιστεύει ότι το αρχικό κυρίαρχο δομικό στοιχείο του Ήλιου είναι ο σίδηρος. Ακόμα παραπέρα ο ίδιος και οι συνάδελφοι του πιστεύουν ότι ο Ήλιος και οι υπόλοιποι πλανήτες σχηματίστηκαν από τα απομεινάρια ενός supernova συγκλόνισε την κοσμική μας γειτονιά πριν από περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια και όχι από ένα σύννεφο διαστρικής σκόνης όπως πιστεύεται από αρκετούς επιστήμονες. «Σκεφτόμαστε ότι το ηλιακό σύστημα προήλθε από ένα ενιαίο αστέρι, και ο ήλιος διαμορφώθηκε απο έναν κατεστραμμένο σχεδόν, πυρήνα από supernova » είπε ο Manuel το 2002 στην κοινοποίηση που δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο του Μισσούρι στη Rolla, όπου διδάσκει .

Ο Manuel συμφωνεί με άλλους επιστήμονες οτι εκείνη η τήξη υδρογόνου – που παράγει το ήλιo — παράγει τη θερμότητα στον ήλιο. Αλλά πηγαίνει πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αποτελεί μόνο ένα μέρος της παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Το υδρογόνο ανέρχεται στην επιφάνεια του ήλιου επειδή είναι το ελαφρύτερο στοιχείο. Αλλά ένα εμπλουτισμένο από σίδηρο εσωτερικό, ο πυρήνας ενός supernova δηλαδή, δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας, είπε. Η ανορθόδοξη άποψη υποστηρίζεται από την παρουσία μιας παράξενης μορφής αερίου ΞΕΝΟΝ (ένα από τα ευγενή αέρια) στους μετεωρίτες και το φεγγάρι και τον Δία, σύμφωνα με τον Manuel. Στους μετεωρίτες, παραδείγματος χάριν, αυτό το αέριο ΞΕΝΟΝ είναι εμπλουτισμένο στα ισότοπα που γίνονται όταν πυροδοτείται ένα supernova και δεν μπορεί να παραχθεί μέσα τους, είπε.

Αν και αυτή η θεωρία έχει αρκετούς υποστηρικτές και στηρίζεται από πειστικά επιχειρήματα το επιστημονικό κατεστημένο δεν την αποδέχεται… Ούτε όμως την απορρίπτει. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του CNN:

http://archives.cnn.com/2002/TECH/space/07/23/sun.iron/

Advertisements

3 thoughts on “ΕΙΝΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΙΔΗΡΟΥ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s