Ο ΝΙΜΙΤΣ ΧΩΝΕΙ ΠΑΛΕΙ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ!

Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα καταβληθούν προσπάθειες να κλείσει το θέμα του ονόματος. Ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει για μια συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι. Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλείονται και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, δεδομένου ότι στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται τις ίδιες ημέρες και ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τους διαπραγματευτές να τηρήσουν «σιγή ασυρμάτου», προκειμένου να υπάρξει γόνιμη ζύμωση επί της νέας «δέσμης ιδεών» του. Το μεγάλο «αγκάθι» εντοπίζεται όμως στο θέμα της «μακεδονικής εθνότητας». Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Νίμιτς φέρεται να την ονόμασε περιφραστικά «εθνότητα του «μακεδονισμού»». Ο κ. Βασιλάκης αντιπρότεινε στον διαμεσολαβητή τον προσδιορισμό «σλαβομακεδονική», κάτι όμως που η σκοπιανή πλευρά δεν αποδέχεται.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Νίμιτς, στην προσπάθειά του να φέρει τους Σκοπιανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποφάσισε να προχωρήσει σε ξεκάθαρη παρέκκλιση της εντολής του, όπως αυτή έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ουσιαστικά, ο διαμεσολαβητής αναγνωρίζει ότι το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα πίσω από το όνομα είναι ο προσδιορισμός της εθνότητας, αποδεχόμενος τη σκοπιανή θέση. Απορρίπτει έτσι την ελληνική θέση ότι μόνο αντικείμενο των συνομιλιών είναι το όνομα, γεννώντας εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της πειθούς και των επιχειρημάτων της Αθήνας.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Νίμιτς ουσιαστικά διευρύνει και τα περιθώρια χρήσης του όρου «μακεδονικός». Κάτι τέτοιο μοιάζει να κινείται στη γραμμή της προσφάτως φημολογούμενης αμερικανικής πρότασης λύσης, στην οποία γινόταν λόγος για απεριόριστη χρήση του συγκεκριμένου όρου.

«Το Βήμα» πληροφορείται ότι ο διαμεσολαβητής πρότεινε παραλλαγές των ονομάτων «Ανω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία», οι οποίες κατ’ αρχήν ικανοποιούν την επιθυμία της Αθήνας για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Στο εύρος της χρήσεως όμως ο κ. Νίμιτς αναφέρεται μόνο σε διεθνείς οργανισμούς, αφήνοντας ανέγγιχτη τη χρήση της στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με τρίτες χώρες. Η ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) εμμένει στη φόρμουλα της διπλής ονομασίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα της Αθήνας για ένα όνομα έναντι όλων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το χειρότερο είναι ότι στα επίσημα έγγραφα (π.χ., στα διαβατήρια) παρέχεται η ευχέρεια στα Σκόπια να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν και δεν υπάρχει δέσμευση για χρήση του συμφωνηθέντος ονόματος. Τα μηνύματα από τα Σκόπια παραμένουν συγκεχυμένα. Αν η ηγεσία της χώρας κινηθεί προς αποδοχή των ιδεών Νίμιτς, αυτό θα μπορούσε να φέρει την Αθήνα σε δύσκολη θέση, διότι σε περίπτωση που απορρίψει μια πρόταση (που θα προέρχεται επισήμως από τα Ηνωμένα Εθνη) θα εισπράξει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για ένα νέο ναυάγιο.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15461&m=A30&aa=1

Advertisements

4 thoughts on “Ο ΝΙΜΙΤΣ ΧΩΝΕΙ ΠΑΛΕΙ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ!

 1. ‘ΦΥΛΑΓΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ,ΝΑ ΤΑ’ΧΕΙΣ ΟΛΑ’ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ,ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΚΑΤΕΧΕΙΣ.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΛΕΧΛΕΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ?ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ.ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ,ΠΟΥ ΕΚΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ?ΑΝΗΣΥΧΩ ΠΟΛΥ.

 2. Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

  Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα… Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση…

  *Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα … ντόπια!

  *Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της … Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη…

  *Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται … στην Makedonija!
  Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ…

 3. Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
  Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
  Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

  Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

  Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

  Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

  Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

  Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

  Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι “Βορειομακεδονική”», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

  Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s