ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ Vol.1

(Μπορεί να χρησιμοποιώ λίγο ωμή γλώσσα σε αυτό το άρθρο αλλά για αυτό το έχω εντάξει στην κατηγορία «ΣΤΑ ΙΣΑ»)

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι τελωνειακοί που οδεύουν προς την κρίσιμη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Αντ. Μπέζα.

«Πάμε σε ένα διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα μας», είπε ο Νίκος Βασιλάκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομοσπονδίας Τελωνειακών, και πρόσθεσε ότι  εμμένουν στη θέση τους να μην ενταχθούν τα ΔΕΤΕ στον προϋπολογισμό, όπως είχε αρχικά αποφασίσει ο υπουργός.

Τα παραπάνω είναι από ένα άρθρο της Καθημερινής. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι τελωνειακοί δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και κύριο αίτημα τους είναι να μην ενταχθούν τα ΔΕΤΕ στον κρατικό προϋπολογισμό! Για να δούμε όμως λίγο τι είναι αυτά τα ΔΕΤΕ για τα οποία γίνεται χαμός.

Το ΔΕΤΕ είναι ένα επίδομα που χορηγείται στους τελωνειακούς και σημαίνει Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών. Οι τελωνειακοί παίρνουν λοιπόν τον βασικό τους μισθό του μήνα, ένα επιπλέον ποσό που χαρακτηρίζεται Κίνητρο Απόδοσης, το οικογενειακό επίδομα και επιπλέον λαμβάνουν και αυτό το ειδικό επίδομα που λέγεται ΔΕΤΕ. Το υπουργείο οικονομικών έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα τα οποία μας δίνουν μια πιο ξεκάθαρη ματιά στο θέμα αυτού του ειδικού επιδόματος….

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, ένας τελωνειακός που μόλις προσλήφθηκε πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) λαμβάνει μηνιαίως βασικό μισθό 985 ευρώ, 100 ευρώ κίνητρο απόδοσης, 71 ευρώ οικογενειακό επίδομα και 1.035 ευρώ ΔΕΤΕ. Αν τώρα κάνουμε τη σούμα βλέπουμε ότι ο νέος τελωνειακός καθαρίζει 2191 ευρώ τον μήνα! Η γενιά των 700 ευρώ μας μάρανε μετά… Ας τα πάρουνε από τους τελωνειακούς να τα δώσουν εκεί που πρέπει! Ένας τελωνειακός (Π.Ε.) με 17 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.345 ευρώ, συν τα 171 ευρώ κινήτρου απόδοσης και το οικογενειακό επίδομα, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται σε 1.768 ευρώ. Αν κάνουμε και εδώ μια σούμα θα βρούμε ότι καθαρίζει 3284 ευρώ! Το αποκορύφωμα είναι ο τελωνειακός (Π.Ε.) με 33 χρόνια υπηρεσίας που παίρνει ως βασικό μισθό 1.666 ευρώ, συν 171 ευρώ, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται στο ποσό των 2.071 ευρώ. Συνολικά λαμβάνει το ποσό των 3.908 ευρώ, χωρίς να προσμετρηθούν νυχτερινά επιδόματα ή το επίδομα θέσης.

Οι τελωνειακοί τώρα έχουν σκυλιάσει γιατί αν η κυβέρνηση περάσει τα επιδόματα ΔΕΤΕ στον προϋπολογισμό του κράτους θα αλλάξει αυτόματα και η φορολογία στη οποία υπάγονται συν ότι δεν θα μπορεί ο καθένας να παίρνει ότι επίδομα θέλει. Φυσικά οι τελωνειακοί δεν θέλουν να πιαστούν κορόιδα από την κυβέρνηση Καραμανλή έτσι λοιπόν τραβάνε μια απεργία. Αφού απεργούν οι τελωνειακοί δεν ανεφοδιάζονται τα βυτιοφόρα καυσίμων κατ’ επέκταση δεν ανεφοδιάζονται και τα βενζινάδικα! Έτσι λοιπόν φτάνουμε να παρακολουθούμε ουρές που φτάνουνε τα 2 χιλιόμετρα σε μήκος περίπου στα πρατήρια από αυτοκίνητα που περιμένουν να βάλλουν κανένα γαλονάκι βενζίνης για να πάνε στις δουλειές τους! Μην φανταστείτε ότι ο κόσμος γεμίζει το αυτοκίνητο βενζίνη για να κάνει τα ταξίδια του, ταξίδια κάνουν οι τελωνειακοί που έχουν γεμάτη την τσέπη!

Δηλαδή αυτές τις μέρες όλη η Ελλάδα κρέμεται από τα αρχίδια των τελωνειακών! Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους σε καμία περίπτωση! Θα μου πείτε τώρα ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε τα βενζινάδικα θα συνεχίσουν να μην έχουν βενζίνη και ο κόσμος θα ταλαιπωρείται… Πολύ σωστά! Όμως η κυβέρνηση μπορεί πάντα να αναγκάσει αυτά τα καθάρματα τους τελωνειακούς να λύσουν την απεργία τους(?) Πως θα γίνει αυτό? Πολύ απλά αν η κυβέρνηση κρίνει τις απεργίες καταχρηστικές και ποινικά κολάσιμες τότε πολύ απλά θα έχει βάλει χοντρό κωλόχερο στα καθάρματα που ταλαιπωρούν τόσα εκατομμύρια κόσμου!!!! Φυσικά λοιπόν αν γίνει αυτό η απεργία θα λυθεί… Δεν νομίζω να θέλουν να μπουν φυλακή…! Δεν φταίει για όλα ο Καραμανλής και το επιτελείο του!

Εσείς πως νιώθετε για αυτή την κατάσταση???

Advertisements

One thought on “ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ Vol.1

 1. Η Παραπληροφόρηση αποδίδει καρπούς!!
  Φίλε μου,
  φαίνεται ότι βιάστηκες να πεις το σχόλιό σου και να εκφράσεις την αγανάκτησή σου, όπως και πολοί άλλοι, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς παιγνίδι παίζεται στις πλάτες όλων μας!
  Η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» (για πόσο άραγε ακόμα?) και ελπίζει όλα τα προβλήματα να λυθούν από μόνα τους έτσι, στρέφοντας την μία ομάδα εργαζομένων απέναντι στην άλλη!
  Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για επιδόματα όπως αναφέρεις στο σχόλιό σου, και οι καθαρές απολαβές απέχουν αρκετά από αυτές που ανακοίνωσε το Υπουργείο (γιατί άραγε!??).
  Ακόμη οι Τελωνειακοί δεν αμοίβονται extra για νυκτερινά, αργίες, Σαββατοκύριακα, επιφυλακές, νυκτερινές σκοπιές, ελέγχους και επιμετρήσεις φορτίων ύπό οποιεσδήποτε συνθήκες και πολύ συχνά απαράδεκτες, όπως από άγνοια προφανώς αναφέρεις!!!
  Τα ΔΕΤΕ για τα οποία απεργούν είναι η αποζημίωση που αμοίβονται για όλα αυτά τα παραπάνω, και τα οποία είναι ένα μικρό ποσοστό τοις χιλίοις επί των εισαγωμένων, το οποίο καταβάλουν οι εισαγωγείς γιά την επιπλέον αυτή εργασία που απαιτείται. Από την εποχή του Καποδίστρια το ελληνικό κράτος αποφάσισε και καθιέρωσε αυτόν τον τρόπο αποζημίωσης των Τελωνειακών Υπαλλήλων για την επιπλέον δουλειά και επιβάρυνση, και ποτέ δεν επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός γι’ αυτά.
  Τώρα ήλθε ο Αλογοσκούφης και προσπαθώντας να καλύψει τις «ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ» που δημιούργησε με την πολιτική που εφάρμοσε, ψάχνει δεξιά και αριστερά να βρεί ότιδήποτε μπορεί να πάρει για να τις κλείσει!
  Ετσι αποφάσισε να «βάλει χέρι» και στο ταμείο των ΔΕΤΕ (όπως και σε άλλα Ταμεία) κατηγορώντας τους Τελωνειακούς για Ρετιρέ κ.α. τινά και διατείνοντας ότι τα παίρνει τα χρήματα για να τα διαχειρισθεί καλύτερα και με διαφάνεια!
  Το πρόσφατο ιστορικό διαχείρησης των οικονομικών της χώρας, δεν θα έπειθε και τον πιό αδαή γιά την αγνότητα των προθέσεών του.
  Απλά θέλει να εμφανίσει έσοδα στον προϋπολογισμό, κι ας είναι και από τον κουμπαρά του γιού του. Με άλλα λόγια όπου βρεί λεφτά μαζεμένα τα παίρνει. Και από δικαιολογίες μπορεί να βρεί άπειρες.
  Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε, και μια πολύ αρχαία παροιμία λέει ότι όταν δεν μπορούσε κάποιος πρόγονός μας στην αρχαιότητα να αποκτήσει μιά κατσίκα όπως ο γείτονάς του είχε αποκτήσει μία, προσευχήθηκε στον Δία γιά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!!
  Έτσι και τώρα διοχετεύοντας επιλεκτική πληροφόρηση για τους Τελωνειακούς και τις αμοιβές τους ξυπνάει αυτό το πανάρχαιο συναίσθημα στον απλό άνθρωπο, με σκοπό να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους.
  Συμφωνώ στο ότι οι ειδικοί λογαριασμοί πρέπει να καταργηθούν για λόγους διαφάνειας, αλλά ο λογαριασμός των ΔΕΤΕ δεν έχει καμμία σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς που χειριζόταν ο ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο ΥΠ.ΠΟ. ενώ μέχρι σήμερα η διαχείρησή του είναι διαφανέστατη.
  Κι εγώ έψαχνα όλο το απόγευμα να βρω βενζινάδικο, και όταν βρήκα μου έδωσε μόνο 20 Ευρώ βενζίνη, αλλά το ίδιο δεν έγινε με την απεργία των βυτιοφόρων;
  Ή μήπως ξεχνάμε τι γινόταν όταν οι φορτηγατζήδες ή οι αγρότες έκλειναν το δρόμο. Στρέφονταν οι μεν απέναντι στους δε και η κυβέρνηση που έπρεπε να δώσει λύση έτριβε τα χέρια της!!
  Δυστυχώς λοιπόν θα σε απογοητεύσω, αλλά αυτός που φταίει γιά την Απεργία είναι ο ίδιος με το επιτελείο του που αναφέρεις στο σχόλιό σου ότι δεν φταίει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s