Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΙΤΙΔΑΣ

Remember, remember, the 5th of November

The Gunpowder Treason and plot;

I know of no reason why Gunpowder Treason

Should ever be forgot.

Αρκετοί λαοί θεωρούν οτι η κυβέρνηση που έχουν δεν είναι αυτή που τους αξίζει φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι να επαναστατήσουν και να βγούν στους δρόμους κάνοντας διαδηλώσεις και φωνάζοντας. Παρόλα αυτά όμως πάντα υπήρχαν οι θερμοκέφαλοι που θα προσπαθούσαν να κάνουν κάτι ακραίο για να ανατρέψουν το τυραννικό πολίτευμα. Ένας απο αυτούς ήταν και ο Γκάι Φώουκς (Guy Fawkes).

Το 1605 ο βασιλιάς της Αγγλίας ήταν ο Ιάκωβος Α’ κάποιοι από τους πολίτες ήταν δυσαρεστημένοι με τη διακυβέρνηση του και ένας από αυτούς ήταν και ο Γκάι Φώουκς που μαζί με μια ομάδα παράτολμων φίλων του αποφάσισαν να ανατινάξουν τα κτήρια του Βρετανικού Κοινοβουλίου ενώ ο βασιλιάς και η οικογένεια του θα βρίσκονταν μέσα. Το χτύπημα αποφασίστηκε να λάβει χώρα στις 5 του Νοέμβρη την ημέρα δηλαδή της έναρξης της Βουλής.

Η Συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α’ και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Η επίθεση είχε σχεδιαστεί πολύ καλά και διεξοδικά. Ο Φώουκς και η ομάδα του βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτήριο της βουλής και συγκέντρωσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, ίσως και αγαπημένα τους πρόσωπα . Έτσι στείλανε προειδοποιητικές επιστολές σε αρκετό κόσμο. Ένας από τους ανθρώπους που έλαβαν αυτές τις επιστολές ήταν και ο Λόρδος Monteagle, τον οποίον προειδοποιούσαν να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση.

Το συμβάν συζητήθηκε αρκετά, κινήθηκαν υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Ο Γκάι Φώουκς ανακαλύφθηκε και συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων της ομάδας, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Όλοι καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.

Η κίνηση αυτή εναντίον του βασιλιά Ιακώβου Α’ της Αγγλίας έμελε να μείνει γνωστή στην Ιστορία ως «Η Συνομωσία της Πυρίτιδας» και ο Φώουκς με τους φίλους του ονομάστηκαν «Συνoμώτες». Έκτοτε κάθε 5η του Νοέμβρη γιορτάζεται ως η νύχτα του Γκάι Φώουκς στην οποία καίγεται ένα ομοίωμα του στη φωτιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s