Ο BARACK OBAMA ΚΑΙ ΤΟ ΚΠΓ…

Π

ροχτές και εχτές είχα πάει Χαλκίδα όχι για αναψυχή αλλά για δουλειά. Έδινα τις εξετάσεις του ΚΠΓ για τα Αγγλικά σε επίπεδο Γ1. Στις 8 Νοέμβρη έδινα τα γραπτά, κατανόηση κειμένου, λεξιλογικές ασκήσεις και listening. Μπήκα στις 12:20 και τέλειωσα στις 17:00. Το θέμα είναι ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο τα πράγματα είναι ίδια και αναφέρομαι στο πρόβλημα που υπάρχει όταν έρχεται αυτή η ευλογημένη ώρα του listening. Πρίν ενάμιση χρόνο έδωσα και πέρασα με την πρώτη το Β2 και το πρόβλημα ήταν με αυτά τα μεγάλα ηχεία που βουίζουν σπαστικά όταν εξεταζόμαστε. Να προσπαθείς να καταλάβεις τι θέλει να πει «ο ποιητής» με αυτή τη φλεγματική Αγγλική προφορά και να μην μπορείς 100% γιατί σου σπάνε τα νεύρα τα ηχεία που σε ξεκουφαίνουν ώρες-ώρες.

Έ

ντάξει βάζουμε δυνατά την ένταση για να ακούνε και οι 20 εξεταζόμενοι που θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Αλλα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ήμασταν λίγο πιο οργανωμένοι. Αν για παράδειγμα είχαν σκεφτεί να συνδέσουν ένα ζευγάρι ακουστικών για κάθε υποψήφιο έτσι ώστε να μπορεί να ακούει τα πάντα όταν πρέπει και να έχει μια καλή ποιότητα ήχου όλα θα ήταν πιο καλά! Φυσικά τα θέματα ήταν φρέσκα αυτό φάνηκε και από την μια από τις δύο εκθέσεις που έπρεπε να γράψουμε. Είχε ως θέμα τον φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό που αντιμετώπιζαν οι Αφρο-Αμερικανοί στο παρελθόν αλλά και τώρα. Ξεκινάμε λοιπόν από τις φυτείες του καφέ και του σιταριού στον Αμερικανικό Νότο του 1800 και φτάνουμε στο Σήμερα. Η στιγμή όμως που καταλαβαίνουμε πόσο καινούργια είναι τα θέματα είναι όταν στα βοηθητικά κείμενα λέει ότι μέσα στην έκθεση σου πρέπει να αναφέρεις ότι η κατάσταση «μελλοντικά» μπορεί και να αλλάξει αφού έχει εκλεγεί Μαύρος Πρόεδρος της Αμερικής τώρα το 2008…. Καθόλου ρατσιστικό αυτό. Ήταν σχετικά εύκολα τα θέματα.

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο χτες, δηλαδή στις 9 Νοέμβρη που ήταν η συνέντευξη-προφορική εξέταση. Σωστός και ανεβασμένος ετοιμάζομαι να περάσω την πόρτα του εξεταστικού κέντρου στις 12:30, με βλέπει μια καθηγήτρια και μου λέει:

Προφορικά Γ1?

Λ

έω ναι. Άντε μου λέει γιατί άργησες. Τι άργησα λέω αφού στις 13:00 με γράψατε για εξέταση. Ανεβαίνω γρήγορα τις σκάλες φτάνω έξω από την αίθουσα πιάνω κουβέντα με δυο κορίτσια που δίναμε παρέα Αγγλικά. Μετά από λίγο η «θυρωρός» λέει περάστε. Όλα καλά και άγια. Κάναμε και τα αστεία μας με τις εξετάστριες είπαμε και αυτά που θέλανε και φύγαμε. Ήταν ανάγκη όμως να έχουν Αγγλική προφορά? Δεν είχα πρόβλημα στο να καταλάβω τι λένε αφού ήταν ζωντανή συζήτηση και δεν υπήρχαν ηχεία να βουίζουν. Απλά το θέμα είναι ότι έχω 17 χρόνια περίπου επαφή με την Αγγλική Γλώσσα και μόνο τα δύο πρώτα χρόνια οι δασκάλες μου είχαν Αγγλική προφορά. Τότε πήγαινα στα Εκπαιδευτήρια «Ο ΠΛΑΤΩΝ» και οι δασκάλες είχαν καταγωγή μισή Ελληνική μισή Αγγλική. Όπως καταλαβαίνετε μαθαίναμε από πρώτο χέρι… Μετά πήγα στα δημόσια κωλοχανία και έκτοτε όλες οι δασκάλες και καθηγήτριες Αγγλικών είχαν μια απίστευτη αντιπάθεια για την Αγγλική προφορά σε σημείο να μάθω να μιλάω τα Αμερικανικά Αγγλικά. Χρειάστηκε λίγη δουλειά για να καταλάβω τι λένε οι Αφρικανοί, οι Σκοτσέζοι και οι Ιρλανδοί όταν μιλάνε αλλά τα κατάφερα. Μόνος μου χωρίς φροντιστήριο! Λογικά έχω περάσει τις εξετάσεις να βάλει και ο Θεός το χέρι του.

Advertisements

One thought on “Ο BARACK OBAMA ΚΑΙ ΤΟ ΚΠΓ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s