ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΟΡΚΟ…?

«Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία» διαμηνύει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το ναι πρέπει να είναι ναι και το όχι, όχι» λέει ο κ. Ιερώνυμος, απαντώντας στο ερώτημα αν η Εκκλησία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα του θρησκευτικού όρκου που δίνουν πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί.

«Ως προς τους πρωτεργάτες των σκανδάλων οποιαδήποτε μορφή όρκου δεν γίνεται φραγμός, όταν ο έσω άνθρωπος έχει ισοπεδωθεί» σημειώνει.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρει ότι η προσπάθεια κατάργησης του όρκου, «όπως επιδιώκεται σήμερα», δεν «υποκρύπτει ενδιαφέρον για τη συνέπεια και την ειλικρίνεια», κάνοντας λόγο για «ορισμένους ιδεολογικούς κύκλους», που κατά τον αρχιεπίσκοπο επιδιώκουν έναν «επαχθή» διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.

Ωστόσο, αφού υποστηρίζει ότι ο διοικητικός διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος έχει ήδη επέλθει, τονίζει προς την Πολιτεία ότι «εάν επιθυμεί έναν τέτοιου είδους χωρισμό, είναι στη διακριτική της ευχέρεια να το θέσει την κρίση του ελληνικού λαού και εκείνος ας αποφασίσει ό,τι θέλει».

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2102752

Τα παραπάνω είναι μια δήλωση που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και βρίσκει άμεσα αντίθετο το Άνθιμο της Θεσσαλονίκης. Οι ιεράρχες πάντα διαφωνούσαν μεταξύ τους δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Το θέμα είναι αν πρέπει να καταργηθεί ο όρκος ή όχι. Το πρόβλημα αυτό έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια επειδή όλο και περισσότεροι αρχηγοί της αντιπολίτευσης μόνο (ευτυχώς) έχουν διατυπώσει την αντιπάθειά τους ως προς τα θρησκευτικά τελετουργικά που γίνονται προ ανάληψης των πολιτικών καθηκόντων. Κοινώς, πόσες φορές είδατε κάποιον που ανήκει στην αριστερά να κάνει σταυρό ή να ορκίζεται στο Ιερό Ευαγγέλιο? Όλοι λοιπόν φέρνουν αντιρρήσεις όταν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν προσπαθούν να πετύχουν την κατάργηση αυτού του όρκου.

Πολύ σωστά όμως διατυπώνει στην παρακάτω δήλωση του ο Ιερώνυμος …«Ως προς τους πρωτεργάτες των σκανδάλων οποιαδήποτε μορφή όρκου δεν γίνεται φραγμός, όταν ο έσω άνθρωπος έχει ισοπεδωθεί». Το θέμα είναι πόσοι το κατάλαβαν αυτό.. Εδώ πολύ απλά θέλει να πει ότι όσο και να ορκιστεί κάποιος και όπου και να ορκιστεί αν δεν το εννοεί πραγματικά και δεν καταλαβαίνει το βάρος που επωμίζεται δεν έχει καμιά πρακτική αξία. Ο θρησκευτικός όρκος είναι όπως και να το κάνουμε κάτι ιερό. Με βάση τη λογική λοιπόν οποιοσδήποτε αρνείται σε «σοβαρές περιπτώσεις» να ορκιστεί στα Θεία τότε πολύ απλά δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Σας θυμίζει κάποια πολιτική παράταξη αυτό??? Σοβαρές καταστάσεις είναι όταν το επιτρέπει η εκκλησία. Για παράδειγμα αυτό που κάνουν τα παιδιά καμιά φορά που «φυλάνε σταυρό» και κάτι τέτοια είναι βλασφημία. Το θέμα είναι γιατί να καταργηθεί ο όρκος όμως. Το σύστημα δουλεύει αρκετά καλά και τώρα. Μα θα πει κάποιος ότι δεν είμαστε όλοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτό είναι σωστό. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολυπολιτισμικη χώρα άρα αναγκαστικά υπάρχουν αρκετές θρησκείες. Αν χρειάζεται να ορκιστεί κάποιος μουσουλμάνος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κοράνι, κάποιος Ινδός να ορκιστεί στο Κάρμα κλπ. Αν τώρα κάποιος είναι άθεος τότε θα επιδιώξει να ορκιστεί στον λόγο της τιμής του. Τι γίνεται όμως τη στιγμή που κάποιος δεν έχει καθόλου τιμή? Όσο και να ορκιστεί δεν θα έχει καμιά σημασία. Τότε δηλαδή τι θα πεί ο πρόεδρος του δικαστηρίου? «Κατηγορούμενε σου θυμίζω ότι έχεις ορκιστεί»?.

Στην Πληροφορική λέμε πως ότι δουλεύει ή φαίνεται να δουλεύει δεν το χαλάμε ή αν το πειράξουμε φροντίζουμε πρώτα να έχουμε πάρει backup (αντίγραφα ασφαλείας). Πιστεύω πως είναι πάγια τακτική να δημιουργούμε θέματα για να καλύψουμε άλλα σημαντικότερα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s