ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ TESTS ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

insidebrain_high

Σίγουρα λίγο ώς πολύ όλοι έχουμε δει μπροστά μας κάποια tests που μετράνε το πόσο έξυπνοι είμαστε. Μιλάω για τα γνωστά IQ TESTS. Είτε έχουν τη μορφή κάποιου επιτραπέζιου παιχνιδιού είτε είναι πιο σοβαρά και διεξάγονται με σκοπό την επιλογή προσωπικού σε εταιρίες ή σώματα ασφαλείας. Αυτή την τακτική των συγκεκριμένων tests ακολουθούσαν για χρόνια οι εταιρίες, αφού πίστευαν ότι αν κάποιος μπορέσει να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη εικόνα ή φτιάξει τρία ισοσκελή τρίγωνα με τα σπίρτα θα είναι άξιος να πάρει μια θέση στην εταιρία και να ανέβει σε υψηλότερα αξιώματα…

Είναι όμως έτσι? Μετά από επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι αυτού του είδους οι δοκιμασίες δεν μπορούν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα κάποιου. Φανταστείτε για παράδειγμα κάποιος να περάσει τα τεστ αυτά για να γίνει στρατιωτικός ή για να μπει σε κάποιο άλλο σώμα εθνικής ασφαλείας. Ας είναι όσο έξυπνος θέλει, αν δεν έχει δύναμη χαρακτήρα και δεν ζυγίζει σωστά τις καταστάσεις τότε μπορεί να πάρει λάθος απόφαση κάποια κρίσιμη στιγμή. Τι κάνουμε λοιπόν? Πολύ απλά λόγοι όπως οι παραπάνω οδήγησαν στη δημιουργία ψυχομετρικών τεστ.

Τα ψυχομετρικά τεστ είναι ένα σύνολο ερωτήσεων που έχουν βγάλει κάποιοι ψυχολόγοι και αναλυτές με σκοπό να δώσουν ένα ακριβές προφίλ του χαρακτήρα του ατόμου που θα κάνει το τεστ. Ερωτήσεις προσωπικού ενδιαφέροντος, σχετικά με αγαπημένες συνήθειες με το τι μας ενοχλεί σε κάποιον κλπ. Είναι έτσι δομημένα τα tests αυτά για να μην αφήσουν καμιά ανεξερεύνητη πτυχή του χαρακτήρα μας. Προσέξτε όμως! Μην νομίσετε ούτε για μια στιγμή ότι μπορείτε να ξεγελάσετε κάποιον! Ακόμα και αν δοκιμάσετε να μην απαντήσετε με αλήθεια σε μια ερώτηση θα σας βρούνε αφού η ίδια ερώτηση επαναλαμβάνεται πολλές φορές παρακάτω διατυπωμένη διαφορετικά!

Αυτή τη στιγμή το καλύτερο τέτοιο τεστ που χρησιμοποιείται στον κόσμο και εδώ στην Ελλάδα είναι το τεστ της Μινεσότα ή αλλιώς MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory). Πρόκειται για περίπου 560 ερωτήσεις σχετικά με οτιδήποτε.. Το τεστ γίνεται σε γραπτή μορφή και μετά το πέρας της εξέτασης τα δείγματα μπαίνουν στον υπολογιστή όπου και οι ψυχολόγοι βγάζουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την προσωπικότητα κάποιου ατόμου.

Φυσικά το test της Μινεσότα δεν μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω internet αφού είναι φτιαγμένο για ενδογενή χρήση σε εταιρίες και δημόσιες υπηρεσίες. Το λέω με σιγουριά γιατί έχω προσπαθήσει αρκετές φορές να το βρω. Αυτή η προσπάθειά μου όμως δεν ήταν τελείως άκαρπη αφού κατάφερα να βρω μια άλλη σειρά ψυχομετρικών δοκιμασιών που είναι στο internet και εντελώς δωρεάν.. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σχετικά καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.

Θα πάτε στη σελίδα : http://similarminds.com/. Εκεί θα κάνετε κλικ στο personality tests. Θα βρείτε αρκετές δοκιμασίες που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε καλύτερα τον εαυτό σας, να αξιολογήσετε τον χαρακτήρα σας και τον τρόπο συμπεριφοράς σας.

perstest

Όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα έχετε αρκετές επιλογές . Για αρχή σας προτείνω να κάνετε το πρώτο test των 30 ερωτήσεων και μόλις απαντήσετε στις ερωτήσεις θα πατήσετε submit και σε λίγο θα δείτε τα αποτελέσματα. Ακριβώς επειδή κάνετε το μικρό τεστ τα αποτελέσματα που θα πάρετε δεν θα είναι περιεκτικά. Μετά κάντε αν θέλετε το μεγάλο των 126 ερωτήσεων και μόλις απαντήσετε και πατήσετε το submit, θα δείτε μια σελίδα με πλήρη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και του χαρακτήρα σας . Τα δύο αυτά tests θα τα βρείτε πάνω αριστερά στη σελίδα. Τα έχω κυκλώσει με κόκκινο στην προηγούμενη εικόνα.

Το σημαντικό είναι να απαντήσετε στις ερωτήσεις όταν θα έχετε ησυχία και θα είστε αρκετά «χαλαροί» έτσι ώστε να είστε συγκεντρωμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης προσπαθήστε να δώσετε αληθινές απαντήσεις… .

Advertisements

One thought on “ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ TESTS ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

  1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΟΣ ΛΟΓΙΚΟΥ ΤΕΣΤ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΗ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΝΑ ΩΡΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥΣ @ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s