ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ..!

ribosome

«Επανάσταση» στις μεταγγίσεις αίματος αναμένεται να φέρει η δημιουργία «τεχνητού» αίματος από βλαστοκύτταρα στην οποία .στοχεύει έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Το αίμα αυτό κατά τους επιστήμονες, θα προέλθει από βλαστοκύτταρα εμβρύων τα οποία προέρχονται από τεχνητή γονιμοποίηση, αναζητώντας εκείνα τα έμβρυα που εμφανίζουν την σπάνια ομάδα αίματος «Ο-» (ρέζους αρνητικό), που έχει μόνο το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ιδιότητα των βλαστοκυττάρων να αναπλάθονται θα δώσει στους επιστήμονες την δυνατότητα να «παράγουν» τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος απεριόριστα. Στόχος των Βρετανών επιστημόνων θα είναι να εξελιχθούν τα βλαστοκύτταρα σε ερυθρά αιμοσφαίρια κατάλληλα για μεταγγίσεις αίματος.

Στο συγκεκριμένο αίμα αποκλείεται, επίσης, το ενδεχόμενο να είναι μολυσμένο με ασθένειες όπως ηπατίτιδα ή ο υιός HIV. Η έρευνα η οποία γίνεται σε βάθος τριετίας, θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταγγίσεων της Σκωτίας (National Blood Transfusion Service) με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Τέρνερ -Marc Turner-, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταγγίσεων της Σκωτίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε όσους έχουν ανάγκη από αίμα, καθώς θα τους απαλλάξουν από επικίνδυνες μεταγγίσεις, ενώ τα αποθέματα πλέον δεν θα εξαρτώνται από τους εθελοντές αιμοδότες.

Σύμφωνα με τον «Independent», η έναρξη του πρώτου προγράμματος, που θα κορυφωθεί σε τρία χρόνια με τις πρώτες δοκιμαστικές μεταγγίσεις τεχνητού αίματος σε εθελοντές, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Πέρυσι αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας υποστήριξε ότι έχει παράγει ποσότητες τεχνητού αίματος από βλαστοκύταρρα. Ωστόσο οι έρευνες Αμερικανών επιστημόνων συνάντησαν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους εξαιτίας της απαγόρευσης στην έρευνα γύρω από τα βλαστοκύτταρα που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Μπους και την οποία ανέτρεψε η κυβέρνηση Ομπάμα.

Πηγή: Telegraph, Independent

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s