ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ: FISHING MAILS…

Όπως είχαμε πει και σε παλιότερο άρθρο η Απάτη 419 είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει κανείς ξένα χρήματα εξαπατώντας κόσμο.. Στον καιρό του Ιντερνετ βέβαια οι λοποδήτες δεν είχαν παρά να εκσυγχρονιστούν και έτσι δημιουργήθηκαν πια οι Ηλεκτρονικές Απάτες μια εκ των οποίων είναι και τα fishing sites. Αυτά είναι κάποιες σελίδες στο ιντερνετ που στόχο έχουν να σας πετάξουν ένα δόλωμα του στυλ «έχει ακυρωθεί ο λογαριασμός σας στην τάδε τράπεζα» και εσείς πρέπει να δώσετε πάλι όλα σας τα προσωπικά δεδομένα…

Καλή ώρα το μήνυμα που ήρθε εχτές το βράδυ στο mail μου δήθεν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Για να δούμε παρακάτω τι γράφει το μήνυμα..

*****************************************************************

On Fri, 7/16/10, NATIONAL BANK <officeacc@nbg.gr> wrote
From: NATIONAL BANK <officeacc@nbg.gr>
Subject: Credit card blocked!
To:

Date: Friday, July 16, 2010, 3:25 AM


Αγαπητοί πελάτες,

Τα αρχεία μας δείχνουν ότι η σύνδεση του λογαριασμού σας έχει παγώσει λόγω της ακόλουθους λόγους.

Είσοδος σε δίκη με ανακριβείς πληροφορίες.

Ελλιπής ή ελλείποντα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Σας προτρέπουμε να αποκαταστήσει την Εθνική Τράπεζα σε απευθείας σύνδεση λογαριασμού αμέσως να αποτρέψει το κλείσιμο του λογαριασμού σας.

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να αποκατασταθεί η Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό:

https://www.nbg.gr/wps/portal/LoginPageMap?loginPage=true


© 2010  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

******************************************************************

Αν κάποιος δεν δώσει την απαιτούμενη σημασία και κοιτάξει το μήνυμα στα γρήγορα ίσως και να μην καταλάβει περι τίνος πρόκειται, αφού με μια πρώτη ματιά όλα φαίνονται σωστά.. Γράφει National Bank πιο κάτω έχει και το σήμα της Εθνικής Τράπεζας οπότε τι πάει στραβά..? Πιστεύετε πως αν η Εθνική Τράπεζα ήθελε να μας ενημερώσει για το οποιοδήποτε πρόβλημα θα μας έστελνε ένα τελείως ανορθόγραφο μήνυμα που οι φράσεις δεν βγάζουν νόημα? .

«Σας προτρέπουμε να αποκαταστήσει την Εθνική Τράπεζα σε απευθείας σύνδεση λογαριασμού αμέσως να αποτρέψει το κλείσιμο του λογαριασμού σας.» Περίπου σαν να μιλάει κάποιος οικονομικός μετανάστης που ακόμα δεν έχει μάθει τη γλώσσα μας…  Μετά σειρά έχει ο σύνδεσμος στον οποίο μας παραπέμπει το μήνυμα, αυτά τα μπλε γράμματα.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τη σελίδα που μας άνοιξε όταν πατήσαμε τον σύνδεσμο.. Αρκετά φυσιολογική αφού και πάλι βλέπουμε το σήμα της Εθνικής Τράπεζας αλλά εδώ πρέπει να σκεφτούμε «γιατί πρέπει να δώσω τον λογαριασμό μου σε μια φόρμα στο ιντερνετ και τι ασφάλεια υπάρχει?» Επίσης «για ένα τόσο σοβαρό θέμα η Εθνική δεν θα είχε επικοινωνήσει μαζί μου και από τηλεφώνου ή να μου στείλει κάποιο γράμμα?» . Αν κοιτάξουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη σελίδα και συγκεκριμένα πάνω στην μπάρα που βλέπουμε τη διεύθυνση της σελίδας θα δείτε κάποια γράμματα «μαρκαρισμένα» σε μπλε φόντο που τα έβαλα έτσι για να φαίνονται… Βλέπουμε λοιπόν «http://uptime.hu». Αυτό θα πει ότι η σελίδα που διαβάσαμε και στην οποία πρέπει να βάλουμε τον λογαριασμό μας είναι σε έναν server (έναν μεγάλο υπολογιστή που τη φιλοξενεί ) ο οποίος λέγεται uptime.hu. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η κατάληξη .hu η οποία υποδηλώνει τη χώρα στην οποία υπάρχει ο server, δηλαδή την Ουγγαρία (Hungary). Υπάρχει ποτέ περίπτωση η Εθνική Τράπεζα να έχει στήσει server στην Ουγγαρία και να μας ενημερώνει από εκεί? Δε νομίζω!

Άρα λοιπόν το μήνυμα αυτό είναι ψεύτικο και πρέπει να το διαγράψετε..  Αλλά αν σκεφτούμε λίγο παραπέρα τότε υπάρχουν 2 εξηγήσεις για το πόσο ανορθόγραφο είναι..

1ον. Ο επιτήδειος που το στέλνει είναι Ούγγρος ή άλλης εθνικότητας και έχει μεταφράσει το μήνυμα από τη γλώσσα του στα Ελληνικά, με κάποιο μεταφραστικό πρόγραμμα τύπου Systran ή αντίστοιχο. Το πρόβλημα τέτοιων προγραμμάτων είναι ότι μπορούν να μεταφράσουν λέξεις μεμονωμένες αλλά όχι φράσεις και γι’ αυτό προκύπτουν τέτοια λάθη..

2ον. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι κάποιος αητονύχης Έλληνας έχει στήσει την επιχείρηση του στην Ουγγαρία και από εκεί προσπαθεί να κλέψει τα χρήματά μας..

Όπως και να έχει αν σας έρχονται τέτοια μηνύματα στο mail που να αφορούν και Ελληνικούς φορείς όπως τράπεζες να ενημερώνετε τις τράπεζες για να ξέρουν τι να κάνουν..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s