ΔΡΑΧΜΗ vs. EURO…

Η λύση δεν πιστεύω οτι είναι να επιστρέψουμε στη δραχμή, αλλα να αποκτήσουμε ευνο’ι’κότερους όρους για τα οικονομικά μας μέτρα, και να μάθουμε να ζούμε και να υπολογίσουμε το ευρώ πια. Ναι, η κυβέρνηση Σιμήτη μας επέβαλε τόσο χουντικά το ευρώ στη ζωή μας, χωρίς πρώτα να μας έχει προετοιμάσει για να ξέρουμε να υπολογίζουμε το νέο χρήμα, και να έχουμε μια ομαλή οικονομική ζωή.. Στα υπόλοιπα κράτη τα οποία υιοθέτησαν το ευρώ , υπήρχε αυτή η υποδομή. Η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δραχμής ορίστηκε στο 1ευρω=340,75 δραχμές, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος όταν πήγαινε στην εκκλησία και άνοιγε το πορτοφόλι, να έβγαζε 5 ευρώ για το παγκάρι.. Αυτη την περίοδο, και συγκεκριμένα απο οταν μπήκαμε στην οικονομική κρίση, αρκετοί πιστεύουν οτι θα ήταν καλύτερα να γυρίσουμε στην παλιά καλή δραχμή.. Λάθος. Όποιο νόμισμα και να έχει κανείς, αν δεν ξέρει να το χρησιμοποιήσει πάλι ολέθρια αποτελέσματα θα έχει.

1. Σε περίπτωση που υιοθετούμε ξανα τη δραχμή, κάτι που τώρα κάνει 1ευρώ, θα κοστίζει 340,75 δραχμές. Μη νομίζετε οτι θα αλλάξουν οι τιμές των προιόντων για το πορτοφόλι, το μόνο που θα αλλάξει είναι ο τρόπος που θα το αντιλαμβάνεται το μάτι..

2. Κάποιοι πιστεύουν οτι, αν υιοθετήσουμε πάλι τη δραχμή θα μας έρθει λίγο πιο ανώδυνη η αποπληρωμή των δανείων που πήραμε απο την Ευρώπη. Λάθος. Δεν μπορώ εγώ να δανειστώ 5000 ευρώ απο κάποιον, και να του τα επιστρέψω σε δραχμές. Αυτό δε γίνεται. Αποπληρώνουμε τα χρέη μας, πάντα στη νομισματική μοναδα με την οποία τα δημιουργήσαμε. Αν αποφασιστεί να αλλάξει το νόμισμά μας και ξαναπάρουμε τη δραχμή, τότε αυτό θα γίνει μόλις αποπληρώσουμε τα χρέη μας.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε το ευρώ, όσοι δεν ξέρετε.. Ταξιδεύω καθημερινά με το ΚΤΕΛ απο και προς τη Σχολή. Βλέπω οτι δεν δέχονται πια τα 2 λεπτά του ευρώ και σύντομα δε θα δέχονται τα 5 (για το 1 λεπτό ούτε λόγος). Οι εισπράκτορες προσπαθούν να δείνουν τα ρέστα σε 10άρικα-20άρικα αφού ο κόσμος δε θέλει να πάρει «μικρά» νομίσματα.. Για να δούμε, πόσο μικρά είναι αλήθεια τα 5 λεπτα του ευρώ.. 5 λεπτά ειναι 3,5 δραχμες περίπου, με 10 δραχμές πέρναμε ένα πακέτο τσίχλες πριν το 2000. Τα «παρακατιανά» 30 λεπτα του ευρώ (αρκετοί δεν κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν με τα λεπτά) είναι οι 100 δραχμές περίπου προ 10ετίας. Θυμάμαι σα μαθητής δημοτικού πριν απο 20 χρόνια, έπαιρνα μια τυρόπιτα απο την καντίνα του σχολείου με 100 δραχμές..

Μην σκεφτείτε κομματικά διαβάζοντας τα παρακάτω, απλά σκεφτείτε λογικά.

Η Ελλάδα πέρασε απο 2 ακρως αμφιλεγόμενες Πρωθυπουργίες (Ανδρέας Παπ.. – Σιμήτης). Και οι 2 είχαν κάτι κοινό. Ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου στα Οικονομικά (ο Σιμήτης δίδαξε και Νομικά). Αμφιβάλετε πως είχαν προδιαγράψει το μέλλον της Ελλάδας? Πως ήξεραν οτι αν δεν προετοιμαστεί σωστα ο οικονομικός δρόμος της χώρας στο ευρώ, οι Έλληνες κάποια στιγμή δε θα αντέξουν και έχοντας αυτον τον υπερκαταναλωτισμό και αγάπη για τη «μεγάλη ζωή», κάποια στιγμή θα πνιγούν στα χρέη και θα αναγκαστούν να μπουν στο ΔΝΤ? Ήταν όλα προσχεδιασμένα. Δε μας δόθηκε ούτε κάν η ευκαιρία του δημοψηφίσματος, να μας πουν τα υπερ και κατα του ευρω και να επιλέξουμε στη συνέχεια αν θέλουμε να ενταχθούμε ή όχι, όπως έκανε η Σουηδία. Αυτη η τοσο δημοκρατική διαδικασία να πουμε τη γνώμη μας, δε μας δόθηκε. Μια απόδειξη του τί θα πει Χούντα. Ήθελαν να μας βάλουν μεσα στο ΔΝΤ απο την εποχη του Αντρέα που έδωσε μερικά χρήματα στο λαο για να τον αποκοιμίσει και να επανεκλεγεί και στη συνέχεια ξεκίνησε να του τα παίρνει πίσω με τόκο.. Ήξεραν πως με το ευρώ και την έλλειψη γνώσης του νεοέλληνα να προσαρμοστεί στο νεό νόμισμα το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος.. Αν δεχτούμε οτι το ΔΝΤ κατα τις συνομιλίες του Γεωργάκη με την Αμερικανική Πρεσβεία – είναι φίλα προσκύμενο στην Αμερική, τότε η ΝΔ όταν το 2006 θέλησε να κάνει συνεργασία με ΡΩΣΊΑ – Βουλγαρία και Κίνα, αυτό σημαίνει οτι αποζητούσε κάτι διαφορετικό απο την Αμερική. Ήθελε τον απογαλακτισμό της Ελλάδας απο τους εργοδότες του Αντρεα.. Δεν ξεχνω τον Γενικό Γραμματέα της ΝΔ και το πόσα είχε μασήσει, επικροτώ όμως αυτη την προσπάθεια που θα έφερνε κάποια χρήματα στο κράτος και ίσως μια ανοσία στον ιό του ΔΝΤ και του υπερβολικού δανεισμού απο τις μεγάλες Ευρωπα’ι’κές δυνάμεις.

Σε μια συζήτηση που είχα επι του θέματος πρόσφατα, κάποιος υποστήριξε πως «Το ευρώ δεν είναι νόμισμα, είναι ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ. Με άλλα λόγια είναι ο πτωχευτικός μηχανισμός των χωρών της ευρωζώνης».. Δεν είμαι τόσο σίγουρος οτι ισχύει κάτι τέτοιο αφού, πριν 170 χρόνια περίπου όταν επι Χαριλάου Τρικούπη κυρήξαμε Πτώχευση, είχαμε δικό μας νόμισμα και όχι κάποιο ευρωπα’ι’κό..  Πιστεύω οτι θα ήταν καλύτερα να μη φωνάζουμε για επιστροφή στη δραχμή, αφου όπως εξήγησα παραπάνω θα ήταν κάτι ανούσιο. Θα ήταν καλύτερο να φωνάζουμε για μια ευνο’ι’κότερη προς εμας ισοτιμία, αναμεσα σε ευρώ και την πρώην δραχμή ή μικρότερες τιμές στα προ’ι’όντα. Επίσης να υπολογίζουμε καλύτερα τα πόσα χρήματα ξοδεύουμε σε καθημερινή βάση. Κυριότερο δε όλων, πιστεύω πως είναι να αναγνωρίσουν καποιοι Έλληνες την άκρατη μεγαλομανία και έλλειψη οικονομικής υπευθυνότητας που τους διακατέχει κατα καιρούς.

Advertisements

One thought on “ΔΡΑΧΜΗ vs. EURO…

  1. Πιστεύω ότι το σχόλιο έχει και αλήθειες αλλά και ψέμματα ντυμένα με τον μανδύα της αληθοφάνειας. Σωστά επισημαίνεται ότι εμείς σαν πολίτες είχαμε ξεφύγει προς τον υπερκαταναλωτισμό, αλλά και προς την διαθφορά θα έλεγα. Καθώς επίσης και η απαξίωση που έχουμε δέιξει στο Ευρώ, όπου πλέον το 20λεπτο το αντιμετωπίζουμε ως ανάξιο λόγου ποσόν.
    Η σύγκριση με την πτώχευση επί Τρικούπη όμως, είναι ατυχής όσον αφορά το σκέλος του χρησιμοποιημενου νομίσματος. Το νόμισμα δεν έχει σχέση με το αν θα χρεωκοπήσει ένα κράτος ή όχι. Η διαχείρηση του χρήματος έχει να κάνει με αυτό. Και επί Τρικούπη και τώρα, οι δανειστές μας σπρώχνουν σε ένα δουλοκτητικό καθεστώς, όπου θα ξεπουλήσουμε τα πάντα, από εθνική περιουσία μέχρι εθνική κυριαρχία, και στο τέλος θα χρωστάμε τα διπλά από όσο πριν!
    Η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι ο δράκος του παραμυθιού που θα μας καταπιεί. Αυτό το λένε και το επιβάλλουν, κατ’ επιταγήν των αφεντικών τους, τα Ελληνικά ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, για να μην ξεχνιόμαστε), τα οποία και δεν αφήνουν να φτάσουν στα αυτιά των Ελλήνων οι πάμπολλες φωνές, άρθρα και συνεντεύξεις που δίνουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι και οικονομικοί επιστήμονες, για την ευθύνη της σημερινής κατάντιας στην χώρα μας και ποιοί την έχουν. Για το πως ένας ολόκληρος λαός καθοδηγείται συστηματικά ώστε να φοβάται την επιστροφή στην δραχμή και να παρουσιάζεται αυτή η λύση σαν η απόλυτη καταστροφή.
    Και μας κατυεθύνουν να πιστέψουμε, πως αυτοί που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, αυτοί που σαν υπάλληλοι του ΔΝΤ και της Τρόικας, εξαργύρωσαν τον πλούτο της χώρας και τον χάρισαν στα αφεντικά τους, αυτοί θα είναι και εκείνοι που θα μας σώσουν!
    Ε, αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο, είμαστε άξιοι της τύχης μας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s