Ρήγμα Ασφαλείας Μέρος 2ο: Η Τεχνική Βλάβη..

Σχεδόν κάθε μου βάρδια, συνοδεύεται και απο κάποιους νέους προβληματισμούς. Ενα σύστημα που είναι σωστό, σπάνια μας δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω σκέψη και αξιολόγηση. Ενα σύστημα το οποίο ομως περιέχει κενά, τότε μας δημιουργεί την ανάγκη για σκέψη και αξιολόγηση, προκειμένου να διορθώσουμε τα τρωτά σημεία του. Τα πιο επικίνδυνα κενά είναι εκείνα, τα οποία φαινομενικά δέν υπάρχουν και πρέπει να ψάξει κανείς αρκετά για να τα διαγνώσει.

Το «σύστημα» στο οποιο αναφέρομαι, είναι το σύνολο των Πολιτικών Ασφαλείας, που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται σε καθε περίπτωση. Τα συστήματα συναγερμών, ραντάρ κίνησης, κάμερες, συστήματα πυρανίχνευσης και βιοχημικών παραγόντων, οι φύλακες, οι εποχούμενες περίπολοι (και όχι εποχικές !!!!!), ο έλεγχος και καταγραφή εισερχομένων, είναι κάποια απο τα μέτρα που ενσωματώνουν οι Πολιτικές Ασφαλείας.

Έστω λοιπόν, οτι η Πολιτική Ασφαλείας μίας εγκατάστασης, προβλέπει οτι όταν υπάρχει κάποια τεχνική βλάβη ή κάποια προγραμματισμένη συντήρηση, το προσωπικό ασφαλείας θα εποπτεύει τον τεχνικό. Μια εγκατάσταση υγραερίου φερ’ ειπειν σε σπίτι ενός V.I.P, χρειάζεται τεχνική υποστήριξη ή συντήρηση απο τεχνικό. Έρχεται ο τεχνικός και ο φύλακας τον συνοδεύει και βρίσκεται μαζί του σε κάθε σημείο του σπιτιού, κάθε στιγμή μέχρι το πέρας των εργασιών.

Με μια πρώτη ματιά αυτή η Πολιτική δέν εχει κενά, αφού όποιος ξένος μεν, αλλά διαβαθμισμένος δέ, εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο παρακολουθείται. Ποιός μας λέει όμως, οτι ο συγκεκριμένος τεχνικός δεν θα εχει «πληρωθεί» απο κάποια τρομοκρατική ομάδα, προκειμένου να δημιουργήσει σκόπιμα μια βλάβη? Όταν κάποιος γνωρίζει πώς να επισκευάσει κάτι, τότε γνωρίζει και πώς να προκαλέσει μια βλάβη. Η Απληστία είναι σίγουρα κάτι στο οποίο μπορούν να ποντάρουν οι κακόβουλοι.

Μια εγκατάσταση υγραερίου, είναι μια απο τις κρίσιμες υποδομές, διότι αν προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη και δέν γίνει άμεση διάγνωση και αντιμετώπισή της, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα (εισπνοή υγραερίου, ανάφλεξη και έκρηξη). Αν γίνει ένα τέτοιο φαινομενικό «ατύχημα», τότε ο Εμπειρογνώμονας που θα κληθεί να ερευνήσει το θέμα, θα αποφανθεί οτι ήταν ατύχημα και όχι τρομοκρατική ενέργεια, συνεπώς οι Αρχές δεν θα αρχίσουν να ερευνούν στοχευμένα, εκτός και αν τα «περίεργα» ατυχήματα αυξηθούν. Θα είναι μια «Καθαρή Δουλειά»..

Εδώ λοιπόν, καταφεύγουμε στο ακόλουθο ερώτημα.. Μήπως χρειαζόμαστε «Εξειδικευμένους» φύλακες?

Στο ανωτέρω σενάριο, ένας φύλακας του προσωπικού ασφαλείας, ο οποίος έχει σπουδές σαν Μηχανολόγος Ενεργειακού Τομέα ή Τεχνικός Υγραερίου, θα μπορούσε να παρατηρεί τον τεχνικό και να ξέρει με τί ασχολείται εκείνος, κατά την εργασία του. Θα μπορεί να κρίνει ανάλογα με τη βλάβη ή τη συντήρηση, τί είδους εργασίες πρέπει να γίνουν. Ως αποτέλεσμα θα καταλάβει αν ο τεχνικός προσπαθεί να διενεργήσει κάποιου είδους σαμποτάζ, και να τον περιορίσει, και να ενημερώσει τις Αρχές. Θεωρώ λοιπόν, πώς καλό θα ήταν οι εταιρίες να ψάχνουν για εξειδικευμένο προσωπικό, πέραν των θεμάτων της Ασφάλειας, και φυσικά να πληρώνουν αυτή την εξειδίκευση ανάλογα.

Για να μιλάμε απλά και κατανοητά, ωστε και οι έχοντες εταιρίες security, να καταλαβαίνουν, «Βάζω το χέρι στην τσέπη» σημαίνει κερδίζω μακροπρόθεσμα! Πληρώνω καλά τον εργαζόμενό μου, εκείνος καλύπτει τις ανάγκες του και κάποιες επιθυμίες του, αποκτά ένα αίσθημα πλήρωσης και χαίρεται να δουλεύει για την εταιρία του! Ο χαρούμενος εργαζόμενος είναι μια δύναμη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Αν μια εταιρία κρατάει τους εργαζομένους της χαρούμενους πληρώνοντας όσο πρέπει (και όχι απλά τα νόμιμα), και ενδιαφέρεται να ακούσει πώς νοιώθουν, τότε έχει κάνει τα πρώτα βήματα προς μια σίγουρη κερδοφορία, μακροπρόθεσμα.

Αν το ανωτέρω σενάριο Ασφαλείας, σας φάνηκε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τότε ως κάποιος που είναι 3η γενιά στον τομέα αυτό και με αρκετή επαγγελματική εμπειρία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι έχετε λάθος. Η επιστημονική φαντασία του σήμερα, είναι η πραγματικότητα του αύριο.

Christos Marine

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s